Drasztikusan drágul minden, 50%-os áremelés lenne indokolt a vendéglátásban – de akkor ki lenne a vendég?

Megosztás

2020 tavasza óta így is nagyon húzós a magyarországi vendéglátás helyzete, a járvány hullámai után most a borzalmas infláció teszi be a kaput és még ki tudja, mi jöhet ezután. Az alapanyagok és a munkaerő ára ugyanakkor az egekbe szökik, napról napra érezhető a drasztikus drágulás, többek között a többi országhoz képest kiemelkedően magas infláció miatt.

Az éttermek nagyon nehezen birkóznak meg az áremelkedéssel, főleg, hogy az árak naponta változnak – nyilatkozta az mfornak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Kovács elmondta, hogy a vendéglátó vállalkozások 90 százaléka Magyarországon kkv, így nem rendelkeznek azzal az adminisztrációs háttérrel, amivel a mostani árváltozásokat folyamatosan követni tudnák. Ráadásul a vendéglátó vállalkozások nem hatósági áron vásárolnak, így ők már érzik, hogy az olaj és a csirkemell ára is tavaly óta a duplájára emelkedett. Kovács szerint egy 50 százalékos áremelés is indokolt volna ebben a helyzetben, ugyanakkor ettől a lépéstől sokan tartanak, mivel tisztában vannak vele, hogy ez meghaladná a vendégkörük tűréshatárát.

Persze a vendégek az emelés nélkül is fogyatkoznak, hiszen az infláció és a bizonytalan gazdasági kilátások miatt sokan gátat szabtak a költekezéseiknek és a spórolás oltárán az étterembe járást is gyakran feláldozzák.

„Sokan azt is nagy eredménynek tartanák, ha év végén nem menne tönkre a vállalkozások 20-30 százaléka, és a legtöbben kijönnének legalább nullára, és később működhetnének tovább. Jelentős tartalékokat felhalmozni most nem lehet” – mondja az elnök, és hozzáteszi: „Jelen pillanatban arra kérném a közvéleményt, ne higgyék, hogy az áremelések komoly extra haszon reményében történnek; ezek csakis az életben maradás reményét adják meg a vendéglátósoknak. A vállalkozások a tényleges eredménnyel majd év végén fognak szembesülni, és szerintem vannak, akik még nem tudják, hogy akkor be kell majd zárniuk.” (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek